ABBA

Heel de wereld kent de muziek van deze groep. Het komt recht uit hun leven. Geen komedie. Maar er is meer. ABBA heeft het eurosongfestival gewonnen. Dat betekent dat als men in ieder land allerlei selecties doet vanuit de overheid om de besten te selecteren en te laten winnen, die verdomde Zweedse overheid er dan toch wel echt de verdomd beste groep heeft uitgehaald.

Kotbullar

Gehaktballetjes met aardappelen en een vleessaus en lingonberry.

Ongeschelde aardappelen

De zweden koken ze gewoon zo. Wel met een dun velletje.

Centraal station

Drie metrolijnen komen hier langs. Zo kom je overal.

Corruptie

Enige plek in de wereld waar men zeker is dat corruptie aan het licht kan komen. De mensen geloven hierin. Er bestaat immers democratie volgens hen.

Luchthavens

Er zijn veel luchthavens rond Stockholm. Een kleintje bij het centrum. Een voor Ruyanair die heel ver weg ligt, maar met de bus vlot te bereiken is vanuit het centraal busstation naast het centraal station. En dan de echte grote hoofdluchthaven waar nog de meeste passagiers komen in 2014.

22 procent vennootschapbelasting

Niet slecht.

Inkomstenbealsting

Op het gemeentehuis ligt de inkomstenbelasting aangifte van alle inwoners gewoon ter inzake van de andere inwoners.

Betoging bij Berns

Berns is een leuke danstent, restaurant, bar, hotel. Het ligt in een chique buurt en het is chique. Op een zaterdagavond rond middernacht stonden er honderden mensen buiten vreedzaam te betogen. Ik vroeg uitleg. Zeiden dat er een illegaal in de keuken op onrechtvaardige wijze ontslagen was en dat ze daarom betoogden. Alle klanten mochten het weten. Ik vond het zo geweldig dat zoveel mensen opkwamen voor die ene persoon aan wie onrecht was aangedaan. Maar goed, dat zal maar de normale manier van doen zijn in Zweden, ook in hun eigen belang. Een paar jaar later was ik in Delhi en daar vertelde iemand me dat de rijken niet goed waren, omdat ze weglopen als er een crimineel iemand iets aan het aandoen was. Zij vonden het gepast dat de omstaanders zelf de crimineel aanpakken ter verdedinging van de persoon die onrecht wordt aangedaan. Dat is wel een heel sterke gemeenschapszin. In zo'n gemeenschap maak je als hypocrite elite van 10 procent die aan de andere 90 procent alles dicteren, geen schrijn van kans. Ach in in Hannover was ik verwonderd over de speuk 'Masse hat Klasse'. Toch leuk, niet de 10 procent die Louis Vuitton kan betalen heeft klasse, maar de overgrote meerderheid van minstens 70 procent van de bevolking heeft klasse. Dat is democratie. Respect van iedereen voor iedereen.

Wegenwerken

Op een zaterdagavond na middernacht in het centrum van Stockholm waren ze de wegen volop aan het herstellen. Dat is toch positief voor de verkeersproblemen.
Stockholm

2747.com - Up